Pitch’in İstanbul
BELGESEL PROJE GELİŞTİRME ATÖLYESİ VE PITCHING SUNUM ETKİNLİĞİ

Belgesel Sinemacılar Birliği, Pitchinİstanbul Proje Geliştirme Atölyesi ve Pitching etkinliğini belgesel sinema alanını yeniden yapılandırmayı hedefleyen daha büyük bir stratejinin parçası olarak ve uluslararası üretim ağına entegre olmak amacıyla tasarladı. Böylesi bir değişimin belgesel üretiminde hem niteliksel hem de niceliksel bir kapasite iyileştirmesini beraberinde getireceğine inanıyoruz.
Pitching sunumları geliştirme aşamasındaki belgesellerin finansmanında sıklıkla başvurulan bir araç haline geldi. Tüm dünyada standart bir format haline gelen pitching forumlarına bütün yıl boyunca dünyanın dört bir yanında belirli merkezlerde katılabilmek mümkün. Bu sunumlarda katılımcılar projelerini finansör taraflardan oluşan bir panele yedi dakika içerisinde sözlü ve görsel olarak sunarlar.
Bu eğitim programı Türkiyeli sinemacıların projelerini uluslararası alanda ortak yapım yapabilmeleri için gerekli donanıma sahip olmaları amacıyla tasarlandı. Atölye, iki aşamalı olarak gerçekleşir. İlk aşamada katılımcılar yoğun grup toplantılarında projelerinin öykü içerik ve yapısını incelemeye alırlar. Sözlü ve yazılı sunumların nasıl hazırlanacağını öğrenir ve trailer yapımı konusunda fikir alırlar. Atölyenin ikinci aşamasında ise ilk aşamadan sonra geliştirilen projeler uzmanlardan oluşan bir panele sunulur ve potansiyel işbirliği olasılıkları araştırılır.
Bu proje uluslararası uzman konukları ve eğitmenleri Türkiye’ye getirerek bu bilgiye ulaşmanın yüksek ekonomik engellerini kaldırıyor. Ayrıca dil sorunu yüzünden uluslararası eğitimlere katılamayanlar için de büyük bir imkan sağlamış oluyor. Böylece çok daha fazla kişinin bu bilgiye, bu eğitime ve uzmanlara erişebilmesi mümkün oluyor.
Pitch’in İstanbul Sunum Katalog 2015
Eğitmenler/Tutors
Marijke Rawie / ExpertDocs

Eğitmen, metin danışmanı, “pitching koçu” ve moderatör olarak IDFA (Amsterdam), HotDocs (Toronto), Sunny Side of the Doc (La Rochelle), Ex Oriente (Prague), EBU (Geneva), Belgesel Sinemacılar Birliği (İstanbul), EDN (Copenhagen), Documentary Campus Master School (Munich), Italian Doc Screenings (Florence), Artistoteles Documentary Training (Romania), DragonForum (Warsaw), CoPro (Tel Aviv), MiradasDoc (Tenerife), MEDIMED (Sitges), Dutch Doc Days (Skopje) gibi kurumlarla çalışmalarını sürdürüyor.
Audrius Stonys

1992 filmi “Earth of the Blind” Avrupa Film Akademisi tarafından yılın en iyi Avrupa Belgeseli seçilmiştir. 2004-2005 yılları arasında Danimarka’da Avrupa Sinema Okulu’nda belgesel eğitmeni olarak çalışmıştır. Kalküta, Tokyo, Berkeley, Stanford, Moskova, Belgrad, Barselona, San Francisco, Carpi Modena, ve Paris gibi kentlerde eğitimler vermiştir. İsviçre, Rusya, Fransa, İsrail, Çek Cumhuriyeti, Almanya, ABD, Belçika, İspanya, Türkiye ve İtalya’da film sunumları gerçekleştirmiştir.
Mikael Opstrup – EDN Eğitim Başkanı

90lı yılların sonuna kadar bağımsız yapımcılık ve yapım yönetmenliği yaptı. 1995-98 yılları arasında “Güneyli Filmler” film festivalini düzenledi. 1998-2002 yılları arasında Danimarka Film Enstitüsünde Yapım Danışmanı olarak çalıştı. 1998-99 yılları arasında EAVE’de eğitim gördü. 2000 yılından bu yana Avrupa ve Orta Doğu’da çok sayıda atölye ve forumda eğitmen olarak çalıştı. 2002-2008 yılları arasında Kopenhag merkezli Final Cut yapım şirketinin ortağı olarak çok sayıda uluslararası belgeselin yapımcılığını yaptı. 2005-2008 yılları arasında EDN’in yönetim kurulunda yer aldı, son yılında yönetim kurulu başkanı olarak görev yaptı. 2009 yılında Uluslararası Media Desteği için Orta Doğu’daki belgesel filmlerin araştırması yaptı. 2009 yılından bu yana Ex Oriente Film Atölyesi’nde yapım baş eğitmeni olarak çalışıyor. Ayrıca 2011 yılından bu yana EDN’de Eğitim Başkanlığını yürütüyor.
Miriam Norgaard
Danimarka Ulusal Sinema Okulu’nda film kurgucusu olarak eğitim alan Miriam Norgaard, aralarında Cannes Ödüllü yönetmen Nikolas Winding Refn’ın “Pusher 3” adlı filmi, Akademi ödüllü yönetmen Henrik Ruben Genz’in ”Someone like Hodder” adlı filmi, ve Danimarka’da sinema gösterimleri yapılan dört adet uzun metraj belgeselin de olduğu 8 uzun metraj film kurgulama deneyimine sahiptir. Danimarka Film Akademisi tarafından üç defa “En İyi Kurgu” dalında aday gösterilmiştir.
Danimarka Ulusal Sinema Okulu’nda misafir konuşmacı olarak ve Avrupa Belgesel Ağı EDN için de misafir eğitmen olarak çalışmaktadır. 2006-2010 yılları arasında Danimarka Film Enstitüsünde kısa film, belgesel ve çocuk ve gençlik filmleri dallarında komisyon üyesi olarak görev yapmıştır. Miriam Norgaard Pitchin İstanbul 2015 atölyesinde geliştirilen projelerin trailer kurgusu konusunda eğitim verecek.